De Cigar Box Methode

| Door Secretariaat

Tijdens de Najaarsbijeenkomst die werd gehouden op 7 november 2017 bij De Veldkeuken Amelisweerd werd een presentatie gegeven door Bakery Initiatieves.

Dit is een bedrijf op het gebied van bakkerijadvies, ontstaan uit een samenwerking tussen experts uit de internationale bakkerij- en agrifoodsector. Olivier van Lieshout, directeur van het bedrijf, vertelde over hun 5P-model, de Cigar Box methode en het meten van klanttevredenheid.

Met de stelling “Wij verkopen winst” wist hij de zaal snel te boeien. Zijn boodschap: door anders te kijken naar kosten, zul je anders en sneller beslissen en zo meer winst maken.

Simpelweg komt het erop neer dat Bakery Initiatives kijkt naar de bijdrage (contributie) per product = marge x aantal verkochte eenheden per periode. De winst wordt dan berekend door van de contributie de vaste kosten af te trekken. In het klassieke boekhoudmodel worden de vaste kosten echter aan het product toegerekend, waardoor verkeerde beslissingen genomen kunnen worden. Tevens geeft de Cigar Box dagelijks inzicht; klassieke boekhouding geeft dit pas na een maand of een kwartaal.

Voor meer informatie: www.bakery-initiatives.com

© 2024 Genootschap voor de Bakkerij | Alle rechten voorbehouden - Ontwerp: Onze Ontwerpster | Ontwikkeld door: Stric