Deze bijeenkomst vindt plaats op 7 oktober 2025. We komen samen bij de Rijn IJssel Vakschool in Wageningen om te leren en ervaringen te delen. Thema’s zijn: bakken met broodpasta van retourbrood en het functioneren van het huidige vakonderwijs.
Beide onderwerpen spelen in op belangrijke thema’s in de branche op dit moment. Duurzaamheid en verspilling worden steeds belangrijker voor de consument én zijn een manier om kosten te besparen voor de bakker. Dit project van het Bakery Sweets Center is een goed voorbeeld en laat je op een andere manier naar retourbrood kijken. Het brengt ons hopelijk op meer ideeën om als branche minder te verspillen én meer te besparen.
Een ander heet hangijzer is het tekort aan mensen in de branche. En dat staat of valt – deels – met het aantal nieuwe jonge mensen die de branche in willen. Op welke manier kunnen opleidingen en bedrijven in de branche elkaar helpen en versterken om het aantal mensen in de branche weer te laten stijgen? Daar willen we het deze middag graag over hebben.
Uiteraard gaan we ook brood en banket van retourbrood proeven, borrelen, netwerken en dineren met elkaar.
Wil je erbij zijn? Leden hebben een uitnodiging ontvangen en kunnen zich aanmelden. Zij kunnen ook een introducé meenemen.
Jaarlijks wordt in Nederland 150.000 ton brood verspild. Dat kan niet langer! Binnen Bakery Sweets Center vonden we samen met bedrijven en studenten een oplossing: onverkocht brood herverwerken tot een nieuwe grondstof die weer toe te passen is in nieuwe producten. Als brood-verbetermiddel of suiker- en droge stofvervanger of als suikerstroop. De voordelen: positieve milieu-impact, minder derving, lagere kostprijs en een positief imago naar de consument. De apparatuur die hiervoor nodig is heeft een snelle terugverdientijd. Dus, win-win-win! Hoor alles over dit ‘broodpasta’-project tijdens de bijeenkomst van het Genootschap. Onder andere Bakker Joseph Verloop uit Gorredijk neemt jullie mee in zijn ervaringen met het maken en gebruiken van deze broodpasta.
13:00 uur – Inloop
13:45 uur – Opening door voorzitter Sjoerd Jellema
14:00 uur – Thema 1: Bakken met broodpasta – van retourbrood naar volledige grondstofvervanger. Met medewerking van Bakery Sweets Center en de Food Innovation Academy uit Vlaardingen
15:15 uur – Proeverij & Pauze
15:30 uur – Thema 2: Functioneren huidig vakonderwijs: opleiden voor ambacht of opleiden voor keten? Met een panel specialisten uit de praktijk van het vakonderwijs discussiëren over de toekomst van het vakonderwijs. Onder leiding van Bart van Gelder, met:
16:45 uur – Conclusie en rondvraag, afsluiting door voorzitter
17:00 uur – Borrel en netwerken
18:00 uur – Diner
19:30 uur – Einde